Informatie over AVG wetgeving en Biometrische gevens

 

De AVG wetgeving legt regels op over omgang met Biometrische gegevens zoals de vingerafdruk en gezichtsherkenning die door Tijdregistratiesystemen zoals SafeScan worden gebruikt.

SafeScan geeft hierover meer uitleg:

Onze Safescan/TimeMoto tijdregistratieapparaten slaan geen afbeeldingen van uw vingerafdruk of gezicht op.
De persoonlijke details van de vingerafdruk/gezicht worden gevectoriseerd en omgezet in een complex numerieke algoritme in het apparaat. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan de gebruikers-ID.

De "afbeelding" kan op geen enkele manier uit het apparaat worden gehaald. Het apparaat slaat dus alleen dit numerieke algoritme op. Elke vorm van misbruik van persoonlijke gegevens door onbevoegde gebruikers wordt hiermee voorkomen.

Omdat alle Safescan/TimeMoto-apparaten verschillende authenticatiemethoden bieden, kunnen gebruikers die hun vingerafdruk/gezicht niet willen gebruiken, hun tijd klokken met hun gebruikers-ID en pincode.

Besluit de werknemer geen toestemming te geven, dan mag dat geen negatieve gevolgen hebben voor de werknemer. Als alternatief kan namelijk ook de RFID-kaart of sleutelhanger gebruikt worden.
Geeft een werknemer toestemming om zijn vingerafdruk/gezicht voor de tijdregistratie te gebruiken, dan is het aan te raden om deze toestemming schriftelijk vast te leggen. De werknemer moet op ieder moment weer kunnen besluiten de toestemming in te trekken.

Hierbij ook wat aanvullende informatie over het gebruik van biometrische gegevens: